Radio Club Cronopedia un radio de cultura

joi, 5 ianuarie 2012

Face peruci de 40 de ani - Mircea Popa

Mircea Popa are 60 de ani si e printre ultimii peruchieri 'de meserie'. Este o meserie aproape uitata. "Au mai ramas doar cativa peruchieri in tara.

Face peruci de 40 de ani
Ii poti numara pe degete. Este o munca migaloasa, in care iti trebuie foarte multa rabdare", sunt cuvintele lui Mircea Popa (60 de ani), unul dintre putinii peruchieri de meserie ramasi. Chiar daca nu multa lume e interesata de achizitionarea unui astfel de accesoriu, peruchierul ne-a zis ca acestea sunt necesare in teatru, film, dar mai ales pentru cei bolnavi.
Mircea Popa confectioneaza de mai bine de 40 de ani podoabe capilare pentru actori, interpreti, chiar si pentru oameni bolnavi. Se ocupa si de machiajul celor care urmeaza sa urce pe scena. Cam trei saptamani se chinuie la o singura peruca, dar, spune el, este un perfectionist si piesele lui sunt printre cele mai apreciate. "Am crescut in Opera datorita parintilor mei. Amandoi au lucrat aici toata viata lor", isi aminteste el.
A inceput sa lucreze inca de la 19 ani. "Un an de zile nu am facut decat sa casc ochii la colegii mei, sa fur meseria si sa car trusele de la parter la etaj. Apoi am inceput sa muncesc alaturi de ei. In timp am invatat arta machiajului de scena, dar si sa fac peruci", isi povesteste barbatul viata.
Munca migaloasa care trebuie depusa in fiecare fir de par tesut pe panza este foarte obositoare. "Dar nu ai voie sa-ti pierzi rabdarea pentru ca strici", spune peruchierul.
Pe langa perucile si mustatile pe care le face pentru spectacole, Mircea Popa a confectionat cateva bucati si pentru vedete cunoscute cum ar fi Nicolae Herlea, un mare bariton roman, sau celebrul interpret de muzica populara Benone Sinulescu.
O intamplare foarte amuzanta a fost atunci cand celebrul transexual Cici Balerina a venit sa-si comande o peruca: "Va rog sa ma credeti ca nici nu mi-am dat seama ca e barbat. M-am aplecat politicos si i-am sarutat mana. Dupa ce am aflat ne-am prapadit de ras", povesteste razand barbatul.
Munca de peruchier este una extrem de migaloasa. Mircea Popa, care e in "bransa" de 40 de ani, spune ca a facut sute de podoabe capilare. "Cel mai mult am luat 600 de lei pe o peruca, la care am folosit foarte mult par natural", marturiseste el.
Rochii de 6 kilograme
Tot la Opera am gasit si adevarate bijuterii vestimentare. Reporterii Click! au intrat in vestiare si au vazut capodopere vestimentare care te duc cu gandul la cartile cu basme.
Cel mai vechi costum are peste 100 de ani si cantareste nici mai mult, nici mai putin de 6 kilograme! "Accesoriul face parte din piesa "Madame Butterfly" si, daca ar fi sa fie scos la vanzare, pe eticheta lui ar atarna un pret de 10.000 de euro!", ne spune Mihai Vaduva, responsabilul lor. O croiala deosebita, lucrata manual. O adevarata costumatie de basm, pe care unii dintre noi au vazut-o in opera "Madame Butterfly". Valoarea lui, atat materiala, cat si spirituala, face dintr-o simpla incapere plina cu haine un adevarat seif de comori. Pentru "printese", in garderoba se gaseste si o rochie lunga, neagra, din tafta. Face parte din "Carmen" si are mai bine de 15 ani vechime. Este si ea destul de greoaie, in jur de 5 kg, de aceea probabil multe "printese" nu s-ar arata prea entuziasmate sa o poarte.
 sursa:stiri.rol.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu