Radio Club Cronopedia un radio de cultura

sâmbătă, 25 februarie 2012

Volumul „Un liceu la malul mării”, în variantă tipărită

Romanul „Un liceu la malul mării” a scriitorului Aurel-Avram Stănescu a cunoscut lumina tiparului, la doi ani distanţă de la apariţia online a cărţii. Lansarea volumului a avut loc în prezenţa familiei, a rudelor, a foştilor colegi de la Liceul „Mircea cel Bătrân”, promoţia 1969 precum şi a prietenilor apropiaţi. Printre invitaţii de onoare prezenţi la eveniment s-au numărat, Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, scriitoarea Floarea Cărbune, Amelia Magori, membră a Cenaclului „Mihail Sadoveanu”, Centrul Militar Constanţa alături de preşedintele Ligii Scriitorilor din România, filiala Constanţa.
În deschiderea evenimentului editorial, directoarea Bibliotecii Judeţene, Adriana Gheorghiu a subliniat sinceritatea şi sensibilitatea cu care a fost scrisă această carte. Volumul „Un liceu la malul mării”, prefaţat de scriitoarea Doina Berchină şi apărut la Editura PIM, Iaşi prezintă năzbâtiile din liceu ( liceul „Mircea cel Bătrân”) ale unui tânăr elev pe nume Stani, sau Laur, cum i se mai spunea, printre colegi. Romanul face o incursiune pe coridoarele timpului până în adolescenţa sa, marcând peripeţiile vremii de atunci, celebrul costum bleumarin cu număr personalizat de identificare sau nelipsita matricolă de pe mâneca stânga ca accesoriu vestimentar obligatoriu pentru fiecare elev de la acest liceu. „Scriitorul manifestă o minuţiozitate de bijutier când face portrete. Sunt surprinse până în cele mai mici detalii figurile foştilor colegi, nume de profesori, fosta dirigintă, care i-au marcat viaţa”, a ţinut să precizeze scriitoarea Floarea Cărbune.

Deşi, la prima vedere pare a fi un roman autobiografic, de fapt în fiecare capitol al cărţii se regăsesc atât adolescenţii de altădată cât şi cei de astăzi. Pentru scriitorul Aurel-Avram Stănescu, Liceul „Mircea cel Bătrân” este „ acea clădire uriaşă cu zidurile extrem de groase îşi arăta temeinicia, de multe ori copiii îi spuneau Bastilia dar orice clădire poartă amprenta oamenilor care vieţuiesc în ea şi niciodată nu a avut motive s-o numească astfel, cu toate că de multe ori supărările lui trecătoare de elev îl îndreptăţeau”. Cu multă emoţie în glas, scriitorul Aurel-Avram Stănescu ne-a spus cum a început această carte „ M-am apucat să scriu la ea din 2007. Am spicuit din jurnalul meu cu amintiri şi am reuşit să-mi aduc aminte. Cartea o dedic seriilor întregi de adolescenţi care au absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân”.
Scriitorul Aurel-Avram Srănescu s-a născut în anul 1950, la Constanţa. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Studiile universitare şi le-a făcut la Bucureşti, unde a urmat Facultatea de Maşini şi Utilaje. În palmaresul său literar se regăsesc o serie de colaborări cu diferite publicaţii electronice, precum, Ecoul, Cetatea lui Bucur, Singur, Confluenţe româneşti, Armonia, Răsunetul. În presa scrisă a debutat în ziarul „Cuvântul liber” din Târgu Mureş cu eseuri, poezii, articole. În prezent, activează pe diferite siteuri literare. Alte volume de proză publicate: „Adevărul dintre noi”, „Între râmnice, Antologie de Constantin Marafet”, „Amprente temporale”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu