Radio Club Cronopedia un radio de cultura

sâmbătă, 25 februarie 2012

Comemorarea unui an de la dispariţia arheologului Mihai Irimia

Vineri, 24 februarie 2012, renumitul arheolog prof.univ.dr.Mihai Irimia a fost comemorat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) de către familie, foşti colegi, prieteni, studenţi dar şi de către toţi cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat valoarea de mare cercetător în arheologia şi istoria dobrogeană.
Evenimentul omagial s-a ţinut în sala „Mircea cel Bătrân” a instituţiei de cultură, locul unde profesorul Irimia şi-a desfăşurat activitatea de arheolog şi a învăţat din tainele acestei meserii. Dintre cei prezenţi la ceremonia religioasă oficiată chiar de un fost student al profesorului Mihai Irimia, au fost invitaţi care şi-au exprimat liber gândurile, amintirile, experienţele dar şi bucuriile petrecute alături de cel care a fost supranumit „părintele preistoriei dobrogene”.
În deschiderea evenimentului comemorativ a luat cuvântul directorul Muzeului de Istorie din Constanţa dr. Gabriel Custurea „Suntem aici pentru a comemora astăzi (n.r.24 februarie 2012) pe colegul, prietenul, profesorul, cercetătorul Mihai Irimia. Se împlineşte peste câteva zile un an de când a trecut în nefiinţă. Aşa cum o viaţă întreagă şi-a petrecut-o aici printre noi, am dorit să-l omagiem, să-l pomenim împreună. Au fost studenţi, colegi, colaboratori şi tot felul de oameni care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit. Este o viaţă întreagă adunată în câteva imagini, petrecută şi dedicată ca arheolog, apoi ca profesor la Facultatea de Istorie şi Arheologie, cum se numea pe atunci, din cadrul Universităţii „Ovidius”, a evocat dr.Gabriel Custurea.
Rând pe rând au vorbit şi alţi foşti colegi care şi-au amintit cu drag şi emoţie în suflet momente din viaţa profesională a arheologului Mihai Irimia. Printre aceste persoane s-au numărat directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Crişan Muşeţeanu, arheologul MNIR Gheorghe Trohani, specialistul MINAC Gheorghe Papuc, directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, Anca Ganciu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi profesorul pensionar Vasile Georgescu din Techirghiol. După toate aceste evocări a urmat slujba religioasă oficiată în astfel de ocazii. De asemenea în memoria sa, foştii colegii de la MINAC i-au dedicat o expoziţie foto-documentară, în cadrul căreia sunt surprinse cele două laturi ale specialistului în istorie veche – Arheologul şi Profesorul  Reamintim faptul că Mihai Irimia a trecut la cele veşnice în noaptea de 25/26 februarie 2011, la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident vascular.
Mihai Irimia, personalitate marcantă a cercetării arheologice şi istorice dobrogene, s-a născut la 25 octombrie 1942 în com. Urecheni, jud. Neamţ. Între anii 1960-1965 a absolvit cursurile Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Istorie şi Filozofie, specializarea Istorie. Ca student a participat pe şantierele arheologice de la Târpeşti (jud. Neamţ), Gârbovăţ (jud. Galaţi), Stânceşti (jud. Botoşani) şi Cucuteni „Cetăţuie” – jud. Iaşi, unde a avut ca îndrumători nume consacrate în arheologia românească. La terminarea facultăţii a fost angajat la Muzeul de Arheologie Constanţa, unde s-a dedicat trup şi suflet profesiei şi instituţiei, în perioada 1965-1992. În tot acest timp s-a specializat în istorie veche şi arheologie, îndeosebi epoca metalelor. După obţinerea titlului de doctor, în 1985, ajunge să publice trei cărţi şi peste 100 de studii ştiinţifice în reviste prestigioase din ţară şi din străinătate. Perfecţionist cu sine imprimă celor din jur aceeaşi atitudine de înalt profesionalism. A participat la peste 150 de conferinţe şi comunicări ştiinţifice în ţară şi în străinătate. În perioada 1979-1990 a ocupat funcţia de director adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, devenind, apoi, între 1990-1992, director al acestei instituţii. Din anul 1992 şi-a asumat rolul de ctitor de şcoală superioară, conf. univ. dr. Mihai Irimia fiind responsabilul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius” Constanţa, ca Şef de Catedră (1992-1995). În timpul mandatului său de decan (1994-2004), Facultatea de Istorie constănţeană obţine calitatea de Organizatoare de Doctorat. În anul 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul “Meritul Cultural” în gradul de Ofiţer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu