Radio Club Cronopedia un radio de cultura

sâmbătă, 25 februarie 2012

Expoziţie de carte dedicată publicistului Ovidiu Dunăreanu

Anul acesta a avut loc în februarie la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” îi dedică prozatorului şi publicistului Ovidiu Dunăreanu, o frumoasă expoziţie de carte cu titluri aparţinând scriitorului, organizată în cadrul ciclului expoziţional „Valori ale culturii dobrogene”. Ovidiu Dunăreanu cu pseudonimul literar al lui Ovidiu Petcu este unul dintre cei mai talentaţi şi mai apreciaţi autori dobrogeni. Manifestarea expoziţională este deschisă publicului în perioada 6 – 12 februarie 2012 şi este realizată de Serviciul Informare Bibliografică Locală al Bibliotecii Judeţene Constanţa, responsabil de expoziţie fiind bibliograful Anca Dobre.

Ovidiu Dunăreanu s-a născut la 21 februarie 1950, în oraşul Arad, dar şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa pe malul Dunării, în comuna constănţeană Ostrov. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, specialitatea Bibliologie-Biblioteconomie. După facultate, timp de 20 de ani, a fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Constanţa. Din 1990 până în 2003 a lucrat în redacţia revistei „Tomis”. În toamna anului 2003, a fondat, alături de Ioan Popişteanu, Nicolae Rotund şi Ileana Marin revista de cultură „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu fiind de atunci redactorul şef al acestei prestigioase empore a literelor constănţene.
A debutat la 20 de ani în paginile revistei “Luceafărul”, ulterior publicând proză şi publicistică literară în “Luceafărul”, “Tomis”, “Analele Dobrogei”, “Convorbiri literare”, “România literară”, “Suplimentul literar şi artistic al Tineretului Liber” etc.
“Preludii epice” (1990, volum colectiv), “Vânzătorul de enigme” (1993), “Cu bucuria în suflet” (1995), “Scriitori de la Tomis” (1997), “Convorbiri pontice” (1998), “Corabia de fildeş” (2000), “Întâmplări din anul şarpelui” (2003), “Vaporul la amiază” (2004), “Concert la patru mâini” (2005), “Vitralii” (2006) sunt titlurile sub care Ovidiu Dunăreanu şi-a aşezat proza şi publicistica literară. “Ovidiu Dunăreanu nu s-a răzvrătit niciodată împotriva dependenţei sale spirituale de Dobrogea”, notează criticul Alex Ştefănescu. “Dimpotrivă, a făcut din această dependenţă o religie. Proza sa, care evocă insistent, obsesiv, spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a fost rescrisă de-a lungul anilor de zece ori, ajungând să aibă perfecţiunea migăloasă a broderiilor lucrate în mănăstiri”.
Membru al Uniunii Scriitorilor din 1996 (preşedinte al Filialei Dobrogea a Uniunii între 2005 şi 2009) Ovidiu Dunăreanu a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale dintre care menţionăm Ordinul prezidenţial “Meritul Cultural” în grad de Cavaler (2004) pentru activitate literară şi publicistică.
Tot în această perioadă, iubitorii de carte de la malul mării se pot bucura de alte câteva mici expoziţii prezente în holul instituţiei de cultură. Este vorba de o expoziţie dedicată împlinirii a 160 de ani de la naşterea şi a unui secol de la moartea scriitorului român I.L. Caragiale. Aceasta este realizată de Departamentul Dezvoltarea colecţiilor al Bibliotecii Judeţene Constanţa, responsabil de expoziţie fiind bibliotecarul Ştefan Pleşoianu.
De asemenea pot fi admirate şi expoziţiile de carte de patrimoniu şi obiecte dedicate împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea bibliotecii publice la Constanţa sub denumirile de „Colţul bibliotecarului de altădată” precum şi „Cărţi cu legături deosebite”. Cele două expoziţii sunt realizate de Centrul de Informare Comunitară al BJ, respectiv Departamentul Colecţii Speciale, responsabili de expoziţii fiind bibliografii Doina Moşoiu şi Ionel Alexe.
Nu în ultimul rând, constănţenii care trec pragul Bibliotecii Judeţene mai pot vizita şi o expoziţie dedicată scriitoarei americane Edith Wharton, laureată a Premiului Pulitzer, la împlinirea a 150 de ani de la naştere. Expoziţia este realizată de Centrul de Informare Comunitară al BJ, respectiv Departamentul Colecţii Speciale, responsabil de expoziţie fiind Ionel Alexe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu